In memoriam – Frans Arts

Dinsdag jl. werden wij overdonderd door het droevige nieuws dat Frans Arts, ere-voorzitter van Fanfare Les Montagnards, op 76 jarige leeftijd is overleden. In onze rijke historie is Frans een terugkerende naam bij tal van herinneringen, een verenigingsman pur sang die zijn sporen ruimschoots heeft achtergelaten.

Begin 1985 werd Frans als bestuurslid verbonden aan de fanfare. Hier heeft hij bijna 30 jaar zitting in genomen, waarvan de laatste 13 jaar als voorzitter. Het ondernemerschap waarmee hij zijn eigen installatiebedrijf runde, nam hij mee in de fanfare en zo wist hij tal van initiatieven te ontplooien. De Luikse markt, de Levensboom, het Uniformenfonds, de grote loterij rondom 100 jaar fanfare (hoofdprijs was een auto!) en de Superbingo. Het is slechts een greep uit de ideeën die mede uit zijn koker kwamen en die financieel ten goede kwamen aan de vereniging. Maar natuurlijk was hij ook een kartrekker in bijzondere muzikale activiteiten. Zo stond hij aan de wieg van het eerste Gemeentelijk Muziektoernooi, wist hij Rowwen Hèze te strikken voor het 100-jarig bestaan en liet hij de vereniging groots afscheid nemen van dirigent Chris Cuppen in Schouwburg Venray tijdens CC’s Music Night. In de voorbereiding was Frans groots in het regelen en mobiliseren, in de uitvoering zat hij het liefste met trots te genieten.

Tijdens zijn voorzitterschap was Frans nagenoeg iedere repetitie aanwezig en ook daarna bleef hij een frequent bezoeker. Belangrijk was daarbij de 3de helft waarbij de nodige (flauwe) moppen en anekdotes door hem verteld werden. Maar daarentegen kon Frans ook ineens een serieuze rol pakken wanneer bijvoorbeeld de bingonummers werden getrokken. “Jongens, even serieus, dit moet goed en secuur gebeuren” klonk er dan. Dit is Frans ten voeten uit; altijd in voor een grapje en een lolletje, maar serieus als het over zijn fanfare ging. Betrokken bij activiteiten en bij leden persoonlijk, met daarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de rol die de fanfare zo nu en dan heeft. Niet voor niets werd Frans in 2013 Koninklijk onderscheiden voor met name zijn inzet voor de fanfare. Eind 2014 werd hij benoemd tot Ere-voorzitter van Les Montagnards.

Ook ná zijn voorzitterschap bleef Frans zeer actief, maar gedijde hij goed met verantwoordelijkheid voor specifieke, vaak onzichtbare, taken. Zo werd de Superbingo maandelijks door hem getrokken en de Levensboom staat nog altijd ‘in bloei’ bij Den Asseldonk. Maar bovenal genoot Frans, samen met Mariet, van de vereniging tijdens tal van uitvoeringen. Trots was hij recent nog na de jubileumshow Diamant & Briljant. Ondanks dat hij er zelf geen directe rol meer in had, zag hij met veel genoegen een volle, enthousiaste zaal voor ‘zijn’ fanfare.

Frans, je bent een coryfee die in onze herinnering zal blijven. De anekdotes worden voortaan niet meer dóór jou verteld, maar zullen nog heel vaak óver jou gaan. De stempel die je hebt gedrukt op onze vereniging zal nooit vervagen.

Bestuur en leden,

Fanfare Les Montagnards